2018. április 2., hétfő

A kék bőrszín nem csak filmekben létezik

Ha azt halljuk, hogy "kék bőr", mindenkinek az Avatar c. film ugrik be. De ne engedjük el ennyire a fantáziánkat! Ne gondoljunk se a kék Na'vikra, se zöld emberkékre! A történet ennél sokkal kézzelfoghatóbb!




A Kentucky kék emberek


Az 1820-as évek körül elszigetelten élt egy család Kentuckyban, akiket "Kentucky kék embereiként" emlegettek és féltek tőlük. A Fugates család kék bőrszíne egy genetikai betegség eredménye volt. A methemoglobinémia nevű rendellenesség megemeli a vörös vérsejtekben egy ú.n. methemoglobin nevű fehérjét, ami csökkenti a vér oxigénszállító molekulájának számát. Ennek következménye, hogy a beteg vére sötét színűvé válik, amitől bőre kék színűnek hat.

Abban az időben a Kentucky hegyvidéki területein élők között magas volt a vérrokonok közti házasságok száma, így a genetikai betegséget hordozó férfi és nő. Ahhoz, hogy a szerelmük gyümölcse kék bőrűnek szülessen, mindketten kellettek.

A Fugates családot a Madison Cawein III hematológus kezelte. A doktor Ruth Pendergrass ápolónő segítségével tanulmányozta a methemoglobinémia betegséget és kezelte azt az ú.n. metilén kékkel, ami festékanyagot tartalmazó gyógyszerként lett feljegyezve. Alkalmazásával javultak a betegek tünetei, vagyis elhalványult a kék bőrszín.

A betegség akkor kezdett eltűnni, amikor a 20. században a családok szélesebb területeken kezdtek letelepedni, így a betegség öröklődésének valószínűsége is csökkent. Az utolsó feljegyzések az 1975-ben született Benjamin Stacy-t említik kék bőrűnek, ám idősebb korában ő is elveszítette bőrének kék színét. Lehetséges, hogy a Fugates családnak jelenleg is vannak amerikai leszármazottjai, de a wikipedia szerint nincsenek ismert leszármazottak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése