2018. január 4., csütörtök

Kék hó esett Oroszországban

Olyat hallottunk már, hogy "majd ha piros hó esik", de kevesen láttunk olyat, annál is inkább, mert épp az "úgyse" vagy a "soha" kifejezéseink helyettesítőjeként használjuk. Kék havat azonban sem kifejezésben, sem létező csapadékként nem ismertünk eddig! Bár a piros hó létező jelenség, csak nagyon ritkán tapasztalhatjuk meg. Háromféle ismert oka is lehet annak, hogy piros hó jöjjön létre, mégis nagyon ritka az ilyesmi.

Lapátolják a kék havat Szentpéterváron
Piros hó nem, de kék hó az esett...
Az első a leglogikusabbnak tűnő magyarázata a dolgoknak: a vörös színű sivatai homokot az erős szelek nagyon messzire képesek elszállítani, így történhet meg, hogy a kolorádói hegyekben néha "piros hó esik".

A második ismert ok a Chlamydomonas nivalis nevű algafaj, amely vörös színű pigmentet tartalmaz. Azokon a helyeken, ahol ez az algafaj borítja be a mezőt, a tavaszi olvadáskor virágzó algafaj színezi pirosra a havat.

Végül a legismertebb és egyben legfélelmetesebb magyarázat a piros hóra, hogy a jelenség közelében elhelyezkedő gyárból valamilyen formában kikerült valamilyen vegyszer. Ehhez hasonló esetek egyike többek között egy 2010-es amerikai festékgyár bontásakor létrejött piros hó.


Na de hogy lesz ebből kék hó?!


Szentpéterváron kék hó esett - írja 2017. december 27-i cikkjében a Daily Mail. A kék hó miatt a lakosok attól félnek, hogy a légkörbe mérgező vegyi anyagok kerültek. Sokan úgy vélik, hogy a kék havat a városi gyógyszerészeti kutatóintézet lebontása eredményezte.

2015-ben is volt már hasonló jelenségre példa, akkor egy hósvéti tojásokhoz használatos ételfestéket gyártó üzemből került ki a kék anyag, ami egy gyár szellőztető rendszerébe kerülve terjedt át a légkörbe és festette kék színűre a téli csapadékot.

A mostani esetnek egyelőre nem tudják az okát. A kék hóból elemzés céljából mintát vettek és laborban vizsgálják, mi lehet az elszíneződés oka. A szakértők szerint a kék színt kobalt, vagy metilénkék okozhatja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése